فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1401)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طیبه امینی اشکوری، حمید اجتهادی*، مرتضی جمالی صفحات 103-118
    رویش یک ساله درختان در مناطق معتدله با تشکیل حلقه های رشد همراه است که از شرایط بوم شناختی رویشگاه و نیز ویژگی های ژنتیکی و فیزیولوژیکی درختان تاثیر می پذیرد. این رابطه ها در درخت گاه شماری بررسی می شوند. زربین (Cupressus sempervirens L. var. horizontalis)، تنها سرو بومی ایران و یک عنصر مدیترانه ای باارزش است که در برخی از رویشگاه های جنگلی هیرکانی می روید. در پژوهش پیش رو به منظور تعیین دقیق مقدار رویش قطری زربین، رابطه آن با ویژگی های بوم شناختی و نیز شناخت مسن ترین پایه های این گونه در جنگل های هیرکانی (استان های گیلان، مازندران و گلستان)، 92 درخت مسن انتخاب شد. نمونه برداری با استفاده از مته سال سنج با لوله ای به طور 50 سانتی متر انجام شد. ابتدا، پهنای حلقه های رویشی با دقت یک صدم میلی ‍ ‍‍‍ متر توسط استریومیکروسکوپ و میز Lintab 6 اندازه گیری شدند. سپس، ثبت و تطابق زمانی توسط نرم افزار تحلیل سری های زمانی TSAP-Win به طور خودکار انجام شد. پس از تاریخ گذاری تطبیقی و رفع هرگونه خطای اندازه گیری، متوسط پهنای حلقه های رویشی همه نمونه ها محاسبه شد و میانگین رویش قطری درختان زربین به دست آمد. ارتباط بین پهنای حلقه های رشد و تفاوت رویش درختان با استفاده از نرم افزار R ارزیابی شد. براساس نتایج به دست آمده، مسن ترین زربین شناسایی شده مربوط به درختی در «ویایه» در شهرستان رودبار با سن 1519 سال بود. میانگین رویش قطری سالانه زربین در رویشگاه های هیرکانی 95/0 میلی متر برآورد شد. تغییرات مقدار رویش این گونه در نمونه های مربوط به استان مازندران طی 450 سال گذشته نسبت به دو استان دیگر، شیب ملایم تری داشته اند. این نتایج نشان دهنده شرایط اقلیمی و رویشگاهی همگن با دامنه تغییرات کم در جنگل های حسن آباد واقع در استان مازندران است که در بخشی از محدوده زیست اقلیمی نزدیک به شرایط مدیترانه ای گسترده شده اند.
    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، حلقه رویشی، رویش قطری سالانه، سن درخت
  • سلیمه رحیم نژاد، سید محمد حجتی*، حامد اسدی، حمید جلیلوند، مجتبی محمودی صفحات 119-134
    پژوهش پیش رو با هدف بررسی اثر اصلاح کننده های خاک شامل پوسته برنج، بیوچار پوسته برنج، کود گاوی و کود شیمیایی بر ویژگی های ریخت شناسی و فیزیولوژیکی نهال های گلدانی ون (Fraxinus excelsior L.) و شیردار (Acer cappadocicum Gled.) طی یک دوره رویش در نهالستان لاجیم در شهرستان سوادکوه انجام شد. درمجموع، 60 گلدان برای نه تیمار اصلاح کننده و نیز خاک نهالستان با سه تکرار برای دو گونه مورد مطالعه در قالب طرح کامل تصادفی درنظرگرفته شد. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف، تاثیر معنی داری بر قطر یقه، ارتفاع، زی توده برگ و طول ساقه نهال های ون داشتند. بیشینه قطر یقه، ارتفاع و طول ساقه ون در تیمار کود حیوانی 150 گرم و بیشترین مقدار وزن خشک برگ های آن در تیمار کود گاوی 300 گرم مشاهده شد. ارتفاع مرحله اول، میانگین سطح برگ، حجم، سطح مقطع و طول ریشه، وزن خشک برگ و حجم ساقه نهال های شیردار نیز به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار گرفتند. بیشترین ارتفاع مرحله اول برای نهال های این گونه در تیمار شاهد و بیشینه حجم ریشه آن ها در تیمارهای کود گاوی 300 و 150 گرم و پوسته برنج دو درصد مشاهده شد. بیشترین میانگین سطح برگ نهال های شیردار متعلق به تیمار کود گاوی 150 گرم بود. تیمار کود گاوی 300 گرم نیز بیشینه سطح مقطع ریشه، طول ریشه، وزن خشک برگ و حجم ساقه نهال های این گونه را به خود اختصاص داد. بااین حال، مقدار کلروفیل و فتوسنتز بین تیمارهای مختلف، اختلاف معنی داری نداشتند. براساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که استفاده از کود گاوی در مقایسه با کودهای شیمیایی و بیوچار، کارکرد بهتری در افزایش رشد نهال های گلدانی ون و شیردار طی یک دوره رویش گیاهی در محیط نهالستان دارد.بیوچار، کلروفیل برگ، کود گاوی، نهالستان لاجیم
    کلیدواژگان: بیوچار، کلروفیل برگ، کود گاوی، نهالستان لاجیم
  • هادی سهرابی*، مقداد جورغلامی صفحات 135-147
    نوع لاش برگ تولیدی درختان به عنوان عامل تاثیرگذار بر فرایندهای بوم شناختی و تشکیل افق های خاک، نقش کلیدی در وضعیت و عملکرد بوم سازگان جنگل دارد. در پژوهش پیش رو، شکل هوموس در تیپ های متفاوت جنگلی طی بازه های زمانی مختلف پس از عملیات بهره برداری (شش، 10 و 20 سال) در مسیرهای چوب کشی جنگل خیرود در شهرستان نوشهر بررسی شد. هر مسیر چوب کشی با سه تکرار در توده های راش خالص، راش- ممرز و راش آمیخته شناسایی شد. درمجموع، 81 پروفیل با اندازه های 30×30 سانتی متر مربع در آن ها حفر شد تا با استفاده از پیشنهاد گروه هوموس اروپا طبقه بندی شوند. نتایج نشان داد که هوموس مول، غالب ترین سیستم هوموس در لاش برگ توده های راش آمیخته و راش - ممرز بود، درحالی که فراوان ترین آن در لاش برگ راش خالص به هوموس آمفی تعلق داشت. در مسیر چوب کشی تحت لاش برگ راش آمیخته، اولیگومول فراوان ترین شکل هوموس بود، درحالی که یومزوآمفی، یوماکروآمفی و هیمومودر به عنوان رایج ترین شکل های هوموس در مسیرهای تحت لاش برگ راش خالص شناسایی شدند. سیستم های هوموس مشاهده شده در مسیرهای چوب کشی شش و 10 ساله شامل مول، آمفی و مودر بودند، درحالی که در مسیر چوب کشی 20 ساله فقط هوموس های مول و آمفی مشاهده شدند. بیشترین ضخامت افق های آلی (1/10 سانتی متر) در مسیر چوب کشی 20 ساله تحت لاش برگ راش خالص به دست آمد، درحالی که بیشترین ضخامت افق آلی- معدنی (8/3 سانتی متر) در لاش برگ متعلق به توده راش آمیخته در همان مسیر چوب کشی مشاهده شد. با گذشت 20 سال، هوموس در تیپ جنگلی راش آمیخته در مقایسه با منطقه دست نخورده به شکل اولیه خود نزدیکتر شده بود و شرایط بهتری را برای بهبود وضعیت خاک داشت.
    کلیدواژگان: افق های آلی، جنگل های هیرکانی، طبقه بندی هوموس، عملیات چوب کشی، لاش برگ درختان
  • پرستو پهلوان، سید محسن حسینی*، ساره حسینی صفحات 148-163

    بررسی ترجیحات جوامع انسانی درمورد خدمات بوم شناختی پارک های جنگلی طبیعی و تعیین ارزش اقتصادی آن ها، ازجمله روش های مفید به منظور برنامه ریزی و مدیریت این پارک ها هستند. هدف از پژوهش پیش رو، ارزش گذاری اقتصادی خدمات بوم شناختی پارک جنگلی چالدره دوهزار از توابع شهرستان تنکابن واقع در استان مازندران بود. داده های این پژوهش به صورت پیمایش میدانی ، نمونه گیری تصادفی و از تکمیل پرسش نامه آزمون انتخاب توسط 135 بازدیدکننده از پارک جنگلی مذکور جمع آوری شدند. تمایل به پرداخت افراد برای حفاظت از پارک چالدره با روش آزمون انتخاب و مدل رگرسیونی لاجیت شرطی برآورد شد. همچنین، به منظور بررسی تاثیر متغیرهای اجتماعی- اقتصادی بر مقدار تمایل به پرداخت افراد از مدل لاجیت چندجمله ای استفاده شد. نتایج نشان داد که تمایل به پرداخت هر خانوار برای حفظ خدمات بوم شناختی پارک جنگلی چالدره شامل حفاظت از گونه های گیاهی، گونه های جانوری، آب و خاک از وضعیت فعلی به وضعیت بهبود به ترتیب برابر با 15/21560، 47/15880، 6/47440 و 85/21180 ریال در ماه هستند. براین اساس، مهم ترین ویژگی بوم شناختی پارک جنگلی مورد مطالعه ازنظر پاسخ گویان، حفاظت آب بود. تمایل به پرداخت نهایی خانوارها برای حفظ خدمات بوم شناختی پارک جنگلی چالدره به ازای هر خانوار 07/106080 ریال در ماه محاسبه شد.

    کلیدواژگان: آزمون انتخاب، تمایل به پرداخت، خدمات بوم سازگان، لاجیت چندجمله ای، لاجیت شرطی
  • محسن جوانمیری پور*، علی حسن زاده، روح الله پروانه، زهرا مشایخی صفحات 164-179

    معیشت سنتی و وابسته جوامع محلی زاگرس به جنگل باعث شده است تا زیرآشکوب بخش وسیعی از عرصه های جنگلی زاگرس زراعت دیم شوند. در پژوهش پیش رو فرایندهای تخریب کننده مشخصه های ساختاری در عرصه های زراعت زیرآشکوب جنگل های شهرستان گیلانغرب بررسی شده است. مشخصه های کمی و کیفی (گونه، فرم رویشی (شاخه زاد یا دانه زاد)، قطر برابر سینه، ارتفاع، قطرهای بزرگ و  کوچک تاج، سلامت، وجود پایه های قطع شده و تخریب شده) درختان موجود در عرصه های زراعت زیرآشکوب آماربرداری صددرصد شدند. از آمار سال های 1400-1380 دفتر ثبت تخلف های اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان برای محاسبه تعداد و حجم درختان حذف شده استفاده شد. باتوجه به عدم وجود داده های قطر درختان در سال 1380، برای آشکارسازی تغییرهای ساختاری نمونه هایی از مقطع قطر در ارتفاع برابر سینه در جهت شعاعی با استفاده از مته سال سنج تهیه و مقدار افزایش قطر محاسبه شد. نتایج محاسبه تغییر سطح تاج درختان در عرصه های کاسه کران، اول ویار و چشمه پهن نشان داد که سطح تاج به ترتیب از 54686 به 43180، از 15830 به 12762 و از 22232 به 19064 مترمربع کاهش داشت. نمودار پراکنش تعداد درختان در طبقه های قطری موجود در هر دو مقطع زمانی مورد مطالعه نشان داد که فراوانی تعداد درختان در طبقه های قطری در سه منطقه مورد مطالعه در مقطع زمانی دوم نسبت به مقطع زمانی اول کاهش داشت. در مناطق کاسه کران، اول ویار و چشمه پهن، حجم کل در سال 1380 به ترتیب 153، 5/1174 و 6/565 مترمکعب بود که به ترتیب به 144، 822 و 515 مترمکعب در سال 1400 رسید. مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون t جفتی در سطح اطمینان 99 درصد نشان داد که اختلاف بین میانگین موجودی حجمی در دو مقطع زمانی برای اول ویار و چشمه پهن و سطح تاج درختان در هر سه عرصه معنی دار بود. باتوجه به اینکه تخریب ساختاری عرصه های زراعت زیرآشکوب طی زمان اتفاق افتاده است، پیشنهاد می شود علاوه بر اقدام های معمول حفاظتی که توسط دستگاه های ذی ربط انجام می شودف این عرصه ها به طور خاص مورد پایش قرار گیرند.

    کلیدواژگان: زراعت زیرآشکوب، تاج پوشش، فراوانی، تراکم، موجودی حجمی، وضعیت کیفی
  • اصغر فلاح، نسترن نظریانی*، مجتبی ایمانی راستابی، فاطره بخشی صفحات 180-192
    حجم تجاری درختان متغیر مهمی برای تصمیم گیری و تحلیل اقتصادی در مدیریت جنگل است. در این راستا، مدل سازی و براورد حجم تجاری در جنگل های هیرکانی پیش نیازی برای اجرای طرح های مدیریت پایدار جنگل است. به دلیل محدودیت هایی مانند زمان و هزینه و فقدان حجم سنجی محلی یا عمومی در معادلات، اغلب مدیران جنگل از عوامل گسترش سنتی برای تخمین حجم استفاده می کنند. بنابراین، استفاده از متغیرهای مستقل در مدل سازی حجمی گام مهمی در برازش مدل ها برای نمایش است. در پژوهش پیش رو حجم تجاری پارسل های 14، 16 و 24 از جنگل آموزشی- پژوهشی دانشکده منابع طبیعی ساری واقع در دارابکلا از توابع شهرستان ساری با استفاده از دو الگوریتم ANN و CART مدل سازی شد. پس از جنگل گردشی با توجه به هدف پژوهش، توده هایی با تیپ های مختلف جنگلی راش خالص، ممرز خالص و راش- ممرز بررسی شد. در هر تیپ، سه توده نیم هکتاری و در هر توده حداقل سه قطعه نمونه 20 ×20 مترمربعی پیاده شد و مشخصه های کمی شامل ارتفاع کل، ارتفاع تنه (طول)، قطر برابر سینه و مشخصه کیفی شامل درجه پوسیدگی تمام درختان سرپا اندازه گیری شد. همچنین، 20 درخت افتاده از گونه های راش و ممرز در سطح کل جنگل انتخاب و مشخصات طول (متر) و سطح مقطع (سانتی متر) به ازای هر دو متر از تنه آن ها اندازه گیری شد. سپس، حجم واقعی درخت در قالب قطعه های مختلف تنه و براساس رابطه اسمالیان محاسبه شد. درنهایت، از الگوریتم های ANN و CART برای مدل سازی حجم درختان سرپا از درختان افتاده در محیط نرم افزارSTATISTICA12.0  استفاده شد. ضریب تبیین R2 برای مدل سازی سه توده راش خالص، ممرز خالص و آمیخته راش - ممرز با دو الگوریتم ANN و CART به ترتیب (82/0 و 77/0)، (44/0 و 72/0) و (91/0 و 84/0) بود. نتایج نشان داد نشان داد الگوریتم ANN با ضریب تبیین 91/0R2= و مجذور میانگین مربعات خطا 51/10 درصد عملکرد بهتری داشت. همچنین، عملکرد این الگوریتم برای توده آمیخته راش - ممرز نسبت به هر یک از توده های خالص راش و ممرز بهتر بود.
    کلیدواژگان: الگوریتم درخت تصمیم گیری، الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی، ارتفاع، قطر، مدیریت جنگل، موجودی حجمی
  • طوبی عابدی، رویا عابدی* صفحات 193-210
    توزیع قطری یکی از مهم ترین پارامترهای توصیف ساختار توده است. در پژوهش پیش رو، مدل های توزیع قطری درختان صنوبر در جنگل کاری های استان گیلان تحت تاثیر فواصل کاشت مختلف، بررسی شد تا از آن ها به عنوان ابزاری برای کسب اطلاعات قابل اعتماد درمورد ساختار، رشد و عملکرد جنگل های دست کاشت و همچنین مدیریت و دخالت های پرورشی در این توده ها استفاده شود. اندازه گیری قطر برابر سینه با آماربرداری صددرصد در توده های یک هکتاری در پنج توده خالص دست کاشت صنوبر دلتوییدس (.Populus deltoids Marsh) با فاصله کاشت های 5 × 5، 3 × 5، 3 × 3، 5/3 × 5 و 3 × 4 متر انجام شد. آزمون نیکویی برازش کولموگروف - سمیرنوف در هر توده مدل توزیع متفاوتی را نشان داد. در توده با فاصله کاشت 5 × 5 متر، توزیع قطری درختان از تابع بتا پیروی می کرد. در فاصله کاشت 3 × 5 متر، مدل توزیع قطر درختان از نوع لگ نرمال سه پارامتری بود. در فاصله کاشت 3 × 3 متر نیز توزیع قطری درختان به صورت تابع نرمال بود. در توده با فاصله کاشت 5/3 × 5 متر نیز توزیع قطری درختان به صورت تابع ویبول برازش شد و در توده با فاصله کاشت 3 × 4 متر توزیع قطر درختان به صورت تابع نرمال بود. نتایج این پژوهش نشان داد که فاصله کاشت در جنگل های دست کاشت به عنوان عاملی در تغییر مدل های توزیع قطری درختان مطرح است و در فاصله کاشت های کمتر، توزیع درختان نرمال برازش شد و با افزایش فاصله کاشت توزیع های قطری متنوعی در توده ها حاصل شد. بنابراین، پژوهش پیش رو می تواند با معرفی مدل توزیع قطری برای یک توده همگن تک کشتی بر حسب فاصله کاشت به عنوان پژوهش مرجع باشد تا برای مدیریت توده برای رسیدن به یک توزیع مورد نظر و یا مدیریت توده برای تبدیل از یک توده دست کاشت به توده ای آمیخته با ترکیب چندین گونه با توزیع مناسب مفید و کاربردی باشد. بنابراین، گذر از یک ساختار تک کشتی به سمت ساختار متنوع با استفاده از مدل های عملکرد رویش برای شبیه سازی این دینامیک توده مورد نیاز است که گام ابتدایی آن در تعیین مدل توزیع قطری درختان به عنوان یک پژوهش زمینه ای انجام شد.
    کلیدواژگان: جنگل دست کاشت، جنگل همسال، ساختار قطری، قطر برابر سینه، صنوبر، مدل سازی
|
  • T. Amini Eshkevari, H. Ejtehadi *, M. Djamali Pages 103-118
    In temperate regions, the one-year life cycle forms observable growth rings influenced by the genetic, physiological, climatic, and physiographic structures of trees that consider in dendrochronology. Common cypress (Cupressus sempervirens L. var. horizontalis) is a precious Mediterranean species that grows in the Hyrcanian regions, as the only native cypress in Iran. In order to determine the annual diameter growth of this species and to identify the oldest trees, a sample of 92 aging woods was selected in the Hyrcanian habitats of Iran. Samples were collected by an increment borer with a length of 50 cm and measured in the dendrochronology laboratory by Lintab 6 device, and the obtained data were automatically recorded for time matching in TSAP-Win software and time series analysis. After comparative dating and eliminating any measurement error, the mean values of the vegetative ring width of all specimens were calculated and the average growth of the cypress was obtained. The relationship between the width of growth rings in each cypress tree, and the difference in tree growth of the three provinces viz. Gilan, Mazandaran and Golestan was evaluated using R software. The results showed that a tree in Viaeyeh, Rudbar county is the oldest tree in existence reaching an age of 1519 years. The annual diameter growth of cypress is reported as 0.95 mm. The growth rate curve in Mazandaran province during the last 450 years showed milder characteristics in the arrangement, uniformity and slope of change compared to the other two provinces. This indicates the stability of climatic and habitat conditions in Hassanabad, Mazandaran province, compared with the two other areas and sufficient evidence that this area is very close to the Mediterranean climate.
  • S. Rahimnezhad, S.M. Hojati *, H. Asadi, H. Jalilvand, M. Mahmoudi Pages 119-134
    The aim of this study was to investigate the effects of rice husk, rice husk biochar, cow manure and chemical fertilizers on the morphological and physiological characteristics of coliseum maple (Acer cappadocicum Gled.) and ash (Fraxinus excelsior L.) seedlings. A total of 60 pots were considered for nine modifying treatments and nursery soil with three replications in a completely randomized design in Lajim nursery located in Savadkuh county, north of Iran. Results showed that different treatments had significant effects on some morphological characteristics of ash. The highest diameter, height, stem length of this species were observed in 150 g of cow manure treatment and the highest dry leaf weight was observed in 300 g of cow manure treatment. Different treatments had significant effects on the height of first stage, leaf area, volume, cross section and length of roots, leaf dry weight and stem volume of coliseum maple seedlings. The highest height in first stage of this species was observed in the control and the highest root volume was observed in the treatments of 300 and 150 g of cow manure and 2% of rice husk treatments. The highest root cross section, root length, leaf dry weight and stem volume of coliseum maple seedlings were observed in 300 g of cow manure treatment and the highest mean leaf area was observed in 150 g of cow manure treatment. In addition, no significant difference was observed in chlorophyll content and photosynthesis of different treatments. In general, the obtained results show that the use of cow manure compared to chemical fertilizers and biochar has a better function in increasing the growth of Fraxinus excelsior and Acer cappadocicum seedlings during a period of plant growth in the nursery.
    Keywords: biochar, Manure, leaf chlorophyll concentration, Lajim nursery
  • H. Sohrabi *, M. Jourgholami Pages 135-147
    The type of litter produced from trees as an influencing factor in ecological processes and the formation of soil horizons plays a key role in the function of the forest ecosystem. In this study, the form of humus was investigated in different forest types on skid trails in different time intervals after skidding operation (6, 10 and 20 years) in Kheyrud forest of Nowshahr County, Iran. Each skid trail was identified with three replications in pure beech (Fagus orientalis Lipsky), beech-hornbeam (Carpinus betulus L.) and mixed beech stands. In total, 81 profiles with dimensions of 30×30 cm2 were drilled in them to be classified using the European Humus Group proposal (EHGP). The mull of the most dominant humus was under the mixed beech litter, while in the pure beech litter the amphi humus was the most abundant system of humus. Three types of humus mull, moder and amphi were observed in the skid trail under beech-hornbeam litter. Oligomull was the most abundant form of humus mull in the skid trail under mixed beech litter, while in the trails under pure beech Eumacroamphi, Eumesoamphi and Hemimoder were the most common forms of humus. The highest thickness of the organic horizons in the 20-year skid trail was under pure beech litter (10.1 cm), while the highest thickness of the organic-mineral horizon was under mixed beech litter (3.8 cm). After 20 years, the humus form in the mixed beech forest stand has become closer to its original form compared to the undisturbed area and has provided better conditions for improving the soil condition.
    Keywords: Humus classification, Hyrcanian forests, organic horizons, skidding operations, tree litter
  • P. Pahlavan, S.M. Hosseini *, S. Hosseini Pages 148-163

    Investigating community preferences about natural forest parks ecological services and determining their economic value is a useful method for planning and managing them. The purpose of this study is to the economic valuation of Chaldarreh Forest Park ecological services in Tonekabon County, Mazandaran province, Iran. Research data were collected by field survey, and random sampling by completing a Choice Experiment questionnaire by 135 visitors to Chaldarreh Forest Park. In this study, the willingness to pay of individuals for forest ecosystem conservation was estimated by the Choice Experiment method and conditional logit model. Also, a multinomial logit model was used to investigate the effect of socioeconomic variables on the willingness to pay. In this study, willingness to pay each household for the conservation of ecological services in the region, including the attributes of plant species conservation, animal species conservation, water protection and soil protection from the status quo to the improvement situation, respectively, equal to 21560.15, 15880.47, 47440.6 and 21180.85 Iranian rials per month have been estimated. Water protection was the most important ecological attribute of Chaldarreh Forest Park known to the respondents. Also, the final willingness to pay each household for the conservation of ecological services of Chaldarreh Forest Park was estimated to be 106080.07 Rials per month.

    Keywords: Choice Experiment, Conditional Logit, Ecosystem services, Multinomial Logit, willingness to pay
  • M. Javanmiri Pour *, A. Hassanzadeh, R. Parvaneh, Z. Mashayekhi Pages 164-179

    Local communities' traditional and dependent livelihood results in many parts of the Zagros ecosystem being slash‐and‐burn agricultural areas. The current study examines the destructive processes of structural components in the slash and burn agriculture in Zagros forests. Quantitative and qualitative factors of all trees were recorded through one-by-one sampling. Quantitative data include species type, a vegetative form (coppice or standard method), diameter at breast height (DBH), tree height, large diameter and small diameter of a crown, tree health, and cut and destroyed roots proportion. Violations reports of natural resources were hired during 2001-2021 to calculate the number and volume of removed trees in three sites. Samplings were taken from the diameter at the breast height in the radial direction via an increment borer to detect differences in 2021 compared to 2001. Therefore, the diameter increase was calculated. The calculating results of the canopy area in 2021 and extracting it in 2001 in the Kasehkaran, Avalviar, and Cheshmeh Phan sites showed that the canopy area has decreased from 54686 to 43180, from 15830 to 12762, and from 22232 to 19064 m2, respectively. The distribution diagram of trees frequency in the diameter classes in studied times showed that the frequency of the number of trees in the three studied areas decreased in the second period compared to the first period. The total volume in 2001 was 153, 1174.5, and 565.6 m3, respectively, which in 2021 decreased to 144, 822, and 515 m3 in the Kasehkaran, respectively the Avalviar, and Cheshmeh Pahn. The removed trees in various ways in these areas include 118, 523, and 132, respectively, over 20 years. Comparing the means results using paired t-test with a probability of 99% showed that the difference between the means of volume factor in the two periods for Avalviar and Cheshmeh Pahn and the tree crown area is significant for the studied three habitats. Although the shifting agriculture extent may seem to have remained the same, its structural degradation has occurred over time. Therefore, these areas should be specifically protected by the appropriate agencies in addition to the regular protection measures.

    Keywords: slash, burn farming, canopy, Frequency, Density, volume, quality status
  • A. Fallah, N. Nazariani *, M. Imani Rastabi, F. Bakhshi Pages 180-192
    Commercial volume trees are an important variable that contributes to economic decision-making and analysis in forest management. In this regard, Commercial Volume modeling in Hyrcanian forests is the key to implementing sustainable forest management plans. Due to time and cost constraints and the lack of local or public volumetric measurements in the equations, most forest managers still use traditional expansion factors to estimate volume. Therefore, using independent variables in volumetric modeling is an essential step in fitting models to representation. Therefore, the present study aims to model and predict business volume with minimal error using two ANN and CART algorithms. The study area was parcels 14, 16 and 24 of the educational-research forest of Sari Faculty of Natural Resources located in Darabkola, one of the functions of Sari city. After rotating the forest, masses with different forest types were studied according to the purpose of the study: Trees of pure beech, pure hornbeam and beech-hornbeam. For this purpose, at least 20 trees fell in each type and all standing trees in each sample parcel were measured. In each plot, quantitative characteristics of all trees including total tree height, trunk height (length), diameter per chest and qualitative characteristics including the degree of tree rot were measured. After measuring all the required characteristics of fallen trees at the level of Study forest types by species, to accurately estimate the volume was measured. Then the actual volume of the tree was calculated in the form of different trunk parts based on the ESmalian relationship. Finally, ANN and CART algorithms were used for modeling in STATISTICA12.0 software environment. The results of modeling the commercial volume of three masses of pure beech, pure hornbeam and beech-hornbeam with two ANN and CART algorithms showed the values of R2 explanation coefficient (0.82; 0.77), (0.44; 0.72) respectively and (0.91; 0.84). The results of modeling the commercial volume of three masses of pure beech, pure hornbeam and beech-hornbeam with two algorithms ANN and CART showed that the ANN algorithm with a R2=0.91and the percentage of RMSE%= 10.51 is more precision. Finally, the findings showed that the ANN algorithm leads to better prediction than the CART algorithm. Also, the performance of this algorithm for beech-border mixed mass is higher than any of the pure beech and hornbeam masses.
    Keywords: DIAMETER, Forest management, height, Volume Stock
  • T. Abedi, R. Abedi * Pages 193-210
    The number of trees in each diameter at the breast height (DBH) class is considered the diameter distribution model and it is one of the most critical parameters in describing the structure of the stands. The diameter distribution of trees is one of the most important aspects that should be considered by forest managers when deciding on forest management strategies. This study aimed to investigate the diameter distribution functions of poplar (Populus deltoides) trees in the plantation in the Guilan province under the influence of different planting distances. To use models of diameter distribution functions as a tool to obtain reliable information about the structure, growth, and performance of plantations, and to manage silvicultural treatments in these stands. For this purpose, the measurement of all trees’ DBH in the one hectare plots was used in five pure poplar plantations with 5×5 m, 3×5 m, 3×3 m, 3.5×5 m, and 3×4 m planting distance. Kolmogorov-Smirnov fitting test showed a specific distribution function in each stand. The diameter distribution of the trees followed the Beta function in the stand with a planting distance of 5×5 m. The diameter distribution function has of Log-Normal (3P) distribution at a planting distance of 3×5 m. The diameter distribution of trees was a Normal function at a planting distance of 3×3 m, at a planting distance of 3.5×5 m in the fourth stand, the diameter distribution of the trees was fitted as a Weibull function and Normal distribution was shown in 3×4 m planting distance in the last stand. The present study showed that planting distance on the plantation is a factor in changing the diameter distribution functions. At less planting distance, the diameter distribution of trees was normal, and by increasing the planting distance, various diameter distributions were obtained in the stands. Therefore, the present research can be used as a reference study by introducing the diameter distribution model for a mono-culture homogeneous pure stand regarding planting distance. This is practical for stand management to reach a desired distribution or management to transform from a pure stand to a mixed species stand by combining several species with appropriate distribution. In addition, transitioning from a single species structure to a diverse structure using growth performance models is required to simulate this stand's dynamics, the initial step is the determination of the tree’s diameter distribution models as a basic study.
    Keywords: Diamter at breast height (DBH), Diameter structure, Even-age forest, modeling, plantation, POPULUS DELTOIDES